5 STRAHOVA KOJE MORATE PREVAZIĆI

U prodaji, suočavanje sa strahovima može vas dovesti od dobrog prodavača pa sve do toga da postanete vrhunski prodavač.

Donosimo vam primjere čega se sve boje oni koji su u prodaji. Nekima od vas ovo će se činiti nebitnim, ali neki ljudi, vjerujte nam, ne spavaju noćima zbog ovih 5 problema s kojima se moraju suočavati svaki radni dan.


1. Strah da čujete NE

Koliko ste puta krenuli na prodajni sastanak, a u vašoj se glavi, dok se vozite na njega, pojavilo nebrojeno problema poput: odbit će me, ovaj neće kupiti, neće me niti saslušati, nemaju oni novaca. Siguran sam da ste u vašoj karijeri imali dosta takvih misli.

Mi ljudi možemo pročitati u govoru tijela kada je netko nesiguran u sebe i kada nema jak stav prema sebi.

Nitko ne želi biti odbijen, ali ako niste osoba koja može podnijeti NE kako odgovor, najbolje je da bježite od prodaje. Takvih će situacija biti više nego onih gdje ćete čuti DA.


2. Strah da sebi kažete NE

Jednom me je kupac tražio nerazuman popust, barem za mene neprihvatljiv. To su bili početci moje prodavačke karijere. Borio sam se sa sobom oko toga kako mu reći NE jer ga nisam želio izgubiti.
Nakon što sam se dobro preznojio, donio sam odluku. Izgovorio sam čvrsto NE i naveo razloge takvog odgovora. Što mislite, jesam li prodao? Jesam.

Svi smo mi ljudi, zar ne? Pokušavamo se svidjeti svima, ali nekada trebate donijeti odluku i nositi se sa posljedicama sviđanja ili ne sviđanja kupcu.
Sjetite se, bavite se prodajom i pomirite se s tim. Nekome ćete se svidjeti, a nekome nećete.


3. Strah od neostvarenja ciljeva

Da, ovo je pravi strah. U prodaji, ako ne ostvarite mjesečne ili kvartalne ciljeve, riskirate izgubiti posao. Rješenje je ne dozvoliti si da vas takve stvari paraliziraju. Ne smijete si dozvoliti da vam se dogodi situacija u kojoj riskirate da ne riskirate.

Prodaja je rizik. Ako nema rizika u vašoj prodaji, nalazite se u sigurnoj zoni, a ona vas dovodi do opravdanog straha da ćete izgubiti posao.
Zato idite prema naprijed i ne plašite se ciljeva. Oni vas guraju na višu razinu, čak do one koja se čini neostvariva.

I uvijek si postavljajte veći cilj od zadanog. Samo tako upravljate svojim životom i procesom rada.

Mislite li da ste samostalni kad imate ciljeve koje vam netko drugi postavlja, a vi ih samo izvršavate? Dobro razmislite o svojoj samostalnosti i krenite prema vrhu s ostvarenjima planova.


4. Strah od gubitka svojeg „ja“

Svi smo bili u kontaktu s onim prodajno neumoljivim, napuhanim egom i svi nastojimo izbjeći postati upravo takvi. Postati takav prodavač je pravi strah jer to znači da ste izgubili svoje "ja".

Kako bi se izdigli iznad toga, morate stalno biti svjesni načina na koji razgovarate s klijentima - prestanite zvučati kao prodavač.
Pronađite nešto što će vas podići na jednu višu razinu. Razvoj svakog prodavača jedino je rješenje. Educirajte se kako bi postali što svjesniji koji je vaš zadatak kao prodavača.

Bez edukacija ste osuđeni stalno biti u strahu koji će vas proganjati kada god u tvrtku dođe netko novi raditi posao koji i vi radite. Uvijek ćete se pitati: „A što ako on/a bude radio/a bolje od mene?“

Treninzima, edukacijama i osobnim razvojem strah nestaje.


5. Strah od poniženja

U djetinjstvu su mi govorili da se uvijek smijem svojim pogreškama. Tako ću svaku pogrešku lakše prihvatiti i moći je popraviti.

Prijatelju, humor je nešto što nam nedostaje. Svi bi se više smijali, ali nemaju čemu. Ako imate strah od toga da ćete dobiti ciničan osmijeh za vašu prezentaciju, zašto onda tu prezentaciju ne započnete odmah s malo humora na vaš račun?

Korištenje humora pokazuje da ste prijateljski nastrojeni, kreativni i inteligentni. Sve pozitivne osobine za koje vjerujemo da bi ih vaši klijenti željeli vidjeti.

Stanite na put svojoj nesigurnosti tako što ćete šalom na svoj račun otvoriti put prema novom i pozitivnijem viđenju vas kao prodavača.