Video oglašavanje

Naučite KAKO pametno koristiti VIDEO MARKETING u cilju povećanja KONVERZIJA (i na kraju POVEĆANJA PRODAJE)

Video je u posljednje vrijeme postao izuzetno popularan marketinški alat, no još uvijek njegovi potencijali na području internet marketinga nisu u potpunosti iskorišteni.
U prethodnim smo člancima govorili o važnosti samih fotografija proizvoda u sklopu internet marketinga, no čak i najbolje fotografije proizvoda imaju ograničenje u efikasnosti.
Želite li svoj posao (i internet prezentaciju istog) podići na viši nivo i nadmašiti konkurenciju, nemojte podcjenjivati moć video marketinga te ga obavezno uklopite u svoj marketinški plan.

U ovom ćemo vas postu naučiti kako iskoristiti svoj video u cilju povećanja konverzije i porasta prodaje u području vašeg poslovanja na internetu.


ZAŠTO JE VIDEO TAKO VAŽAN ZA INTERNET PRODAJU?

Video (konkretno video proizvoda koji prodajete) ima nevjerojatnu sposobnost povećanja konverzije time što potencijalnom kupcu pomaže u razumijevanju proizvoda koji se prodaje (pruža kritičnu količinu informacija o proizvodu).

Prema istraživanju koje je provela tvrtka Marketing Sherpa, nakon pogledanog videa vjerojatnost da će potencijalni kupac zaista i kupiti proizvod se povećava za čak 64%.

Uzrok tome leži u činjenici da je video najbolji mogući način za prezentaciju proizvoda i njegovih prednosti. Iste se informacije mogu kupcu servirati i kroz fotografije, specifikacije karakteristika i/ili iskustva korisnika proizvoda, no niti jedna od tih metoda nije učinkovita kao video.

Postoje i drugi razlozi (uz samu prezentaciju proizvoda/usluge) zbog kojih vaša marketinška strategija mora uključivati i video. Pogotovo ako vaš posao uključuje i internetsku trgovinu (web shop).


1. Google voli video

U rezultatima pretrage Google uvijek nudi kombinaciju rezultata pretrage iz područja fotografija (Image), karata (Maps) i videa (Video). Samim tim, ako uz svoju ključnu riječ (proizvod/uslugu) imate vezan i video, imat ćete i dodatni kanal za pozicioniranje na Google tražilici (pogotovo ako vaša konkurencija nema uključen video u svoje marketinške alate).

Dodatna istraživanja pokazuju da Google daje prednost internetskim stranicama koje imaju uključen i video u svoj sadržaj. Dakle, video unutar vaše internetske stranice bitno povećava mogućnost visokog pozicioniranja na Google tražilici (idealno bi bilo da video bude postavljen na YouTube koji je također dio Googla).


2. Video je idealan za dijeljenje ("share") i klikanje

Istraživanja pokazuju da su korisnici skloniji dijeljenju video formata nego tekstualnih stranica. Također, korisnici puno češće kliknu na video sadržaj nego na vizualne i multimedijalne sadržaje poput banera i sličnih elemenata.


3. Video plijeni pozornost

Statistika pokazuje da vrijeme koje posjetitelji internetskih stranica provode gledajući video oglase na internetu stalno raste. Razlog tome je što gledanje video oglasa, u usporedbi s čitanjem opširnog teksta s informacijama o proizvodu, iziskuje manji napor.

Video tako dopire i do dijela publike koji se ne bi upuštao u čitanje teksta te nikada ne bi došao do navedenih informacija.


4. Ako slika vrijedi 1000 riječi, koliko tek vrijedi video

Video ima sposobnost prenijeti izuzetno veliku količinu informacija u relativno kratkom vremenskom periodu. Odlučite li se za video oglas, prenijet ćete potencijalnom kupcu mnogo više informacija o proizvodu bitno brže nego kroz druge marketinške kanale.

S dobro snimljenim videom je moguće čak i utjecati na kupca na emotivnoj, podsvjesnoj razini – sugerirati kupcu što treba osjećati prema proizvodu koji prezentirate, probuditi podsvjesnu želju za proizvodom iliuslugom.PRIMJERI USPJEŠNO INPLEMENTIRANIH VIDEO OGLASA

Glavni razlog zašto još uvijek veliki broj poduzetnika ne koristi video u sklopu svog internet oglašavanja leži u tome što misle da je proces izrade i implementiranja video oglašavanja jako složen i skup.

Istina je da video marketinška strategija ne mora biti uopće jako komplicirana da bi vam dala bitnu kompetitivnu prednost pred konkurencijom.

Pogledajte nekoliko primjera tvrtki koje su uspješno uključile video u svoj internet marketing. Počet ćemo od kompleksnijih video uradaka pa doći do onih krajnje jednostavnih.


VIDEO STRATEGIJA: PRIČANJE PRIČE + PREDSTAVLJANJE PROIZVODA

Theory11 je primjer tvrtke koja je u predstavljanju svojih proizvoda kroz video oglase otišla do ekstrema. Njihovi video oglasi su visoke produkcije i izuzetno ušminkani. Bitno je uočiti da se radi o tvrtki koja je shvatila da moć video oglasa nije samo u prikazivanju proizvoda, nego i u dobro ispričanoj priči.VIDEO STRATEGIJA: ZABAVNI SADRŽAJ + ISTICANJE PROIZVODA

VAT19 je tvrtka koja proizvode koje prodaje opisuje kao "poticajne i neobjašnjivo fantastične". Pri tom je važno znati da se radi o tvrtki koja zapravo prodaje veliki broj proizvoda drugih proizvođača. Dakle, oni su samo jedna od tvrtki koje se bave preprodajom tih proizvoda.

Unatoč konkurenciji, VAT19 se izdvaja od ostalih upravo time što je u svoju marketinšku strategiju uključio i video oglase na stranicama na kojima predstavlja proizvode. Time je u predstavljanje proizvoda dodan zabavan i edukativan sadržaj.

VAT19 inzistira na malo otkačenim, smiješnim pa čak na trenutke i čudnim video oglasima koji su zabavni za gledanje (neovisno o tome što predstavljaju).

Takva se strategija pokazala kao izuzetno isplativa - trenutno VAT19 u opticaju ima preko 500 video oglasa te impresivni broj od 1 300 000 pretplatnika kojima redovito dostavljaju video oglase za svaki novi proizvod koji puste na tržište.
VIDEO STRATEGIJA: ZABAVNI SADRŽAJ + KARAKTERISTIKE PROIZVODA

BlendTecova kampanja "Will It Blend?" je dobar primjer video strategije koja se temelji na zabavnom sadržaju kroz koji se provlače najvažnije karakteristike proizvoda.

Ova se marketinška kampanja sastojala od serije YouTube videa koji su predstavljali BlendTec blendere na poseban i zabavan način. Osnivač tvrtke i branda Tom Dickson je u svakom od videa pokušavao u blender ubaciti najrazličitije (često neočekivane) predmete kako bi pokazao snagu BlendTec blendera.Danas se BlendTec može pohvaliti s 800 000 YouTube pretplatnika.

Tom Dickson otkriva kako je ova video kampanja direktno pozitivno utjecala na poslovne rezultate tvrtke:
"Rezultati kampanje su se vidjeli gotovo momentalno. Jasno se osjetilo poboljšanje u prodaji koje smo mogli direktno povezati s početkom video oglašavanja."


VIDEO STRATEGIJA: DODANA VRIJEDNOST KROZ VIDEO

Radi se o izuzetno učinkovitoj strategiji koja gledatelju (potencijalnom kupcu) nudi dodatnu vrijednost.
Luxy Hair je tvrtka koja je svoje carstvo izgradila upravo na YouTube marketingu ovog tipa. Prvenstveni cilj tjednih Luxy Hair video oglasa je edukacija mladih djevojaka na području njege kose.

Kroz ovakav besplatni edukativni sadržaj Luxy Hair je stvorio 2.3 milijuna pretplatnika i vjernih pratitelja branda.
Jedan od suosnivača tvrtke, Alex Ikonn, kaže: "Kroz ovakav smo pristup dali svojim potencijalnim kupcima posebnu dodatnu edukativnu vrijednost te osobni kontakt."
VIDEO STRATEGIJA: PREZENTACIJA PROIZVODA + SAVJETI ZA ODABIR

Right Channel Radios je jedna od jačih tvrtki na području radio-komunikacije specijalizirane za kamionski prijevoz. Budući da se radi o specifičnoj branši s jakom konkurencijom, RCR je bio svjestan da mora pronaći način da se izdvoji od konkurenata (bez ulaganja u veoma skupe marketinške kampanje).

Odlučili su se za seriju vrlo detaljnih video oglasa za svaki od proizvoda u ponudi. U tim su video oglasima pružili potencijalnim kupcima vrlo detaljne informacije o proizvodu te ga naoružali znanjem koje će mu omogućiti odabir.
VIDEO STRATEGIJA: PREZENTACIJA POJEDINIH KARAKTERISTIKA  PROIZVODA

Bellroy je jedna od kompanija za koju se može reći da svoj marketing vodi upravo kako treba. Njihove su internetske stranice jedne od najboljih na području internetske trgovine.

Centralni element stranice svakog od proizvoda u njihovoj ponudi je VIDEO o tom proizvodu. Budući da se radi o tvrtki koja prodaje novčanike, svaki video sadrži detaljno predstavljanje karakteristika tog određenog novčanika (prikazani su pretinci, testirano je koliko u pojedini pretinac stane sadržaja). Na taj je način kupcu omogućeno da zaista upozna proizvod koji kupuje.
KAKO USPJEŠNO INPLEMENTIRATI VIDEO ZA VAŠ PROIZVOD ili USLUGU?

Kao što smo vidjeli iz teksta, jednom kad ste odlučili krenuti u video oglašavanje, ima više strategija koje možete odabrati - od složenih i nešto skupljih do vrlo jednostavnih i jeftinih.

S jedne smo strane vidjeli kako je firma VAT19 odabrala vrlo profesionalan način video produkcije koji uključuje glumce, scenarij pa čak i video animacije. Takav video oglas iziskuje popriličnu količinu i novca i vremena za izradu.

S druge smo strane, kod firme BlendTec, vidjeli nešto jednostavniji pristup. Čitava serija video oglasa je snimljena s jednim glumcem i vrlo jednostavnom tehnikom snimanja.

Treći, još jednostavniji pristup video oglašavanju su upotrijebile tvrtke koje su se odlučile na obično prikazivanje proizvoda poput izložbenog predmeta. Takvu sasvim jednostavnu video prezentaciju je moguće napraviti čak i bez prave video opreme (uz pomoć kamere na pametnom telefonu).

NEMOJTE PREVIŠE RAZMIŠLJATI! ZGRABITE KAMERU! ILI POZOVITE NAS!


ZAKLJUČAK

Video je, koliko god pojava video oglasa na internetu stalno raste, još uvijek nedovoljno iskorišten marketinški medij. Zato krenite u pridobivanje novih kupaca sa svojim videom.


Prema originalnom tekstu: How To Use Video to Increase Conversions and Sales in Your Ecommerce Business (autor Richard Lazazzera)