"Vožnja biciklom"

"Život je kao vožnja biciklom, treba neprestano ići naprijed, bez zaustavljanja, da ne izgubite ravnotežu."
A. Einstein


Ovako je i u poduzetništvu, prodaji, marketingu, proizvodnji.

Mnogi su mi rekli: "Trebat će ti puno sreće da uspiješ kao poduzetnik u Hrvatskoj.“ Pitam ih: „Zašto?“ „Pa vidiš da je sve prevara, prevelika davanja, država ne brine za poduzetnike, ljudi su negativni.“ Ako je tako, ima li netko jeftinih štrikova pa da se riješim muka? :)
Kako da im kažem da su upravo to razlozi zašto sam ušao u poduzetništvo.

Nitko mi nikada nije rekao da je poduzetništvo lagano. Jer da je, e tek tada ne bih ušao u sve to.
Zašto? Pa koji bi bio moj izazov u svemu tome? Sjediti na kavicama dok mi „kapa“ neka lovica. Ma baš! Očigledno su mnogi to naučili negdje gdje ja još nisam bio - da je uspjeh lagan, da je "zdravo" razmišljati negativno, da je dobro stalno kukati jer svi kukaju...

I dan danas imam ožiljke na koljenima od vremena su kada su me roditelji učili voziti bicikl. Dvadeset puta sam pao, ali 20. put sam dobio dva najdraža ožiljka, na koljenu i laktu.
Zašto najdraža? Zato što nakon toga, nikad više nisam pao. Svaki pad od tada gledam kao jednu školu. Bilo je puno padova u mom životu, ali omjer dizanja je i dalje veći.

Moja preporuka, kad "padnete" s raspoloženjem ili ne uspijete ostvariti ciljeve sljedeći puta, ustanite se i radite samo ono što VOLITE i NASMIJTE SE. Jer upravo ste naučili nešto novo o sebi. Naučili ste kako sljedeći puta nećete raditi.

Autor: Bojan Kovačević